Bouwen van een vrijstaande woning te Aalter

Categorieën   nieuwbouw
Type   wonen
Fase   gerealiseerd
Bouwheer   De Sutter-Vermeire
Locatie   Aalter
Uitvoering   2009-2013
E-peil   E78 (K37)
Energiebesparende maatregelen

Ventilatiesysteem D met warmterecuperatie, vloerverwarming

Door het beschermd volume van deze zogezegd ‘verkeerd georienteerde’ woning diep te plaatsen op het perceel; door vooraan en opzij een buitenvolume af te bakenen met muren; ontstaat een ‘patio-woning’ die volop geniet van de zon op het zuiden zonder in te boeten aan privacy.
De woning werd dan ook vooraan voorzien van een zonneterras met zwembad en achteraan van een garage met atelier.
Het zonneterras maakt deel uit van de leefruimte o.a. door middel van de grote te schuiven en pivoterende stalen raamgehelen; het uitkragende platte dak zorgt niet alleen voor een deels overdekte buitenruimte, maar behoedt de woning van oververhitting.
De patiomuur begeleidt de bezoekers naar de bijna 4 meter hoge voordeur achteraan in de woning, waar zich ook het bureel en de nachtzone bevindt. Door dat volume op te tillen kon niet alleen onderaan een garage met bijhorende atelierruimte voorzien worden, maar kon bovenaan een zuidgericht strookraam gecreëerd worden die er voor zorgt dat de woning baadt in het natuurlijk licht.