Ombouwen en inrichten van een bestaand pand tot huisartsenpraktijk te Gent

Categorieën   verbouwing, interieur
Type   werken
Fase   gerealiseerd
Bouwheer   Dr. Kegels
Locatie   Gent
Uitvoering   2013 - 2014
Team   Robby Delobelle, Marian Depuydt, Hannes De Preester
Ontwerp   2013
Energiebesparende maatregelen

Ventilatiesysteem D (met warmterecuperatie)

De bestaande gelijkvloerse handelsruimte van het appartementsgebouw, voorzien van een beglaasde voorgevel, is gelegen aan een drukke ringweg. Het uitgebreide programma; een groepspraktijk van huisartsen, vereiste echter privacy en rust.

De terugspringende beglaasde gevel werd vernieuwd, voorzien van akoestische beglazing en een belettering die de aandacht trekt. Een knalrode deurtrekker verraadt de inkom.

Het programma omvat drie autonome dokterskabinetten, een wachtzaal met sanitair, private kitchenette en de nodige technische ruimtes.

Alle beschikbare ruimte wordt optimaal benut: Zo bevat de sokkel voor de stoeltjes en zitbanken in de wachtzaal ook de verwarmingselementen. Het ventilatiesysteem, ledverlichting en speakers werden compact ingewerkt in plaatselijk verlaagde plafonds, wat gezien de bestaande plafondhoogte van slechts 2m37 een noodzaak was. Een opwaards gerichte indirecte lichtlijn verruimt optisch de publiekere delen en de circulatiezones.

Inkom- en sanitaire sas zijn voorzien van beglaasde wanden om de ruimtes visueel zo groot mogelijk te maken, terwijl ze toch hun privacy behouden door onregelmatig geplaatste lamellen.  Door gebruik te maken van opaak beglaasde wanden in de kabinetten wordt er nog steeds daglicht binnengelaten in de dieper gelegen kitchenette en hal.

Om binnen de ruimtes van het betonnen gebouw een optimale akoestiek te verkrijgen werd in de wachtzaal een onderhoudsvriendelijke geperforeerde akoestische wand voorzien. In de kabinetten werden gelijkaardige, met fineer beklede, panelen toegepast, aangevuld met een ‘warme’ verlichting. Dit alles zorgt voor een warme huiselijke sfeer dat het ‘vertrouwen’ tussen dokter en patient bevordert. 

Elk kabinet omvat een bureau gedeelte, een onderzoeks gedeelte en omkleedzone welke van elkaar gescheiden kunnen worden met een gordijn. Door het op maat ontworpen meubilair is een optimaal ruimtegebruik van de kabinetten verkregen. Discrete zwarte kabelgoten zijn ingewerkt in de akoestische wanden, de vloeren en boven de werkbladen, dit garandeert de nodige flexibiliteit voor de informatica en de onderzoekstoestellen.