renovatie en uitbreiding rust- en verzorgingstehuis “les jardins de scailmont” te Manage

Categorieën   verbouwing, interieur, nieuwbouw
Type   werken
Fase   gerealiseerd
Bouwheer   Scailmont ASBL
Locatie   Manage
Uitvoering   2012-2014
Team   Robby Delobelle, Marian Depuydt, Tonia Kiadi Matsuela, Brecht Pot
Ontwerp   2008

Het rust- en verzorgingstehuis is gespecialiseerd in de opvang en zorg voor personen getroffen door  de verschillende vormen van dementie. Bij de opening in 1995 was het de eerste gespecialiseerde instelling voor dementie in Wallonië. Alle bewoners lijden in een zekere mate aan deze progressieve aandoening en hebben een toenemende behoefte aan zorg.

Dementie tast de hersenen aan. Daardoor zijn velen lichamelijk nog relatief gezond, en hebben dikwijls de behoefte om rond te lopen. Door hun sterk verminderde verstandelijke vermogen en zin voor orientatie, lopen ze gemakkelijk verloren.

De opdracht bestond erin om een vleugel bij te bouwen en daarmee de capaciteit van 77 naar 100 residenten te brengen. O.a. door de criteria van stedenbouw en brandweer was de oppervlakte zeer beperkt. Meteen werden alle personeelsvoorzieningen, administratieve burelen, vergaderzalen, verpleegposten, dokterskabinet, industriele wasplaats, refter en sanitair voor personeel, archief- en bergruimtes, mee geëvalueerd en herdacht. Daarbij was het ook wenselijk om een ruime afgesloten groene tuin voor de residenten te behouden, ondanks de beperkingen van het perceel.

De nieuwe vleugel bestaat uit twee bovengrondse en één ondergrondse verdieping. Er is gezorgd voor maximale lichtinval in de nieuwe rusthuiskamers op de bovengrondse verdiepingen. De personeelslokalen bevinden zich in de kelderverdieping. Deze kreeg een ondergrondse buitenruimte; kamerhoge grote raampartijen met ventilatievoorzieningen zorgen voor daglicht en verse lucht. Door de oriëntatie op het zuiden van deze ondergrondse buitenruimte valt het zonlicht tot diep binnen in de lokalen.

De overkragende verdieping en de ondergrondse buitenruimte zorgen samen met het zo beperkt mogelijk houden van het gelijkvloers, voor een visueel grote tuin.

Vijftien nieuwe kamers kregen een plek op de verdieping van de nieuwe vleugel, in een trapezuimvormig, sterk overkragend volume. Deze wordt ondersteund door schuin geplaatste kolommen in de tuin die refereren naar boomstammen. Tien nieuwe kamers werden ingericht in de sokkel op het gelijkvloers. De vorm werd ons ingegeven om zo weinig mogelijk kamers te verliezen in het bestaande gebouw, en om zoveel mogelijk ruimte te kunnen benutten in deze beperkte oppervlakte.

Een grote driehoekvormige opening in het midden van het gebouw, aangelegd met bloemen en planten, voorziet de twee verdiepingen van binnenuit van daglicht en zuurstof. Meteen is er ook een lus in de circulatie, waarbij de residenten zich nooit kunnen vastlopen op het eind van een gang. Een mooie zitbank tegen de patio’s maakt het mogelijk om eventjes dicht bij het ‘groen’ te verpozen.

Alle nieuwe kamers beschikken over modern comfort en sanitair. Schuifwanden sluiten ’s nachts de uitgang van de kamers af. De toegang tot de badkamer komt hierdoor breed open zodat de soms gedesoriënteerde residenten onmiddellijk naar het toilet kunnen. De kamers kregen ramen tot op de grond, zodat men ook zittend, of liggend kan genieten van de buitenruimtes; ... .

Naast de bouw van de nieuwe vleugel werd het bestaande gebouw op het gelijkvloers uitgebreid. De leefruimte is hierdoor nòg ruimer. De huiselijke interieurinrichting moedigt de residenten aan om deel te nemen aan diverse activiteiten, gaande van tafelspelletjes, bioscoopbezoek in een cinema-hoek tot kokerellen in een huiselijke keuken.

Sterk doorgedreven isolatie, aandacht voor luchtdichtheid, energiezuinige en met daglicht gestuurde verlichting, gebruik van een warmtekrachtkoppeling (WKK) die zowel warmte als electriciteit opwekt, gebruik van grondwater, maken van de uitbreiding een uiterst energiezuinig gebouw, een referentie in Wallonië!

Het doel van de nieuwe vleugel en de uitbreiding van het bestaande gebouw was niet alleen bijkomend kamers en ruimtes te creëren, maar vooral ook om samen met het bestaand gebouw een geheel te creëeren voozien van licht, groen en lucht, zodat elke resident en personeelslid zich goed voelt in het rust- en verzorgingstehuis.

Publicaties

 "Vlaamse architecten in Waals Rusthuis"