Uitbreiden van een bestaande woning te Kortrijk

Categorieën   verbouwing, interieur
Type   wonen
Fase   gerealiseerd
Bouwheer   Fransen-Delobelle
Locatie   Kortrijk
Uitvoering   2008-2012
Team   Robby Delobelle, Marian Depuydt, Brecht Pot
Energiebesparende maatregelen

Photovoltaïsche zonnepanelen, Warmtepomp voor de zwemvijver

De oorspronkelijke vrijstaande eengezinswoning dateert van 1997. Meer dan 10 jaar later namen de bewoners terug contact op met de vraag de woning uit te breiden en aan te passen aan de nieuwe noden van het gezin.
Er werd een nieuw modern en contrasterend volume in staalskelet toegevoegd die voorziet in een tuinberging, een bijkomende slaapkamer en een ruime tuinkamer met groot zonneterras.
De wit gelakte stalen structuur zoomt niet alleen de grote raampartijen en de donkergrijze gevelbekleding af, maar ook het ruime zonneterras dat loopt tot over de zwemvijver.
Die 25 meter lange zwemvijver is vervaardigd uit glad afgewerkt zichtbeton gemaakt van wit cement, en strekt zich uit over zowat de volledige breedte van de glooiende tuin. Door het water van de zwemvijver te laten circuleren via een tweede vijver met aangepast beplanting wordt het water op een natuurlijke manier gezuiverd.
De staalstructuur van de uitbreiding werd dus bewust zichtbaar gelaten en bevindt zich volledig ‘buiten’. Het beschermd volume werd als het ware als een ‘doos’ in het stalen skelet geschoven. Die ‘doos’ bestaat voornamelijk uit grote super isolerende ruiten en een geisoleerde houten roostering. Op die manier konden we elke koudebrug uitschakelen.
De nieuwe tuinkamer als uitbreiding van de leefruimte, richt zich niet alleen op -, maar bevindt zich ook midden in de strak aangelegde tuin naar een ontwerp van tuinarchitect Van Damme Filip. Het ‘koud’ tegen elkaar plaatsen van de grote ruiten zorgt voor een ononderbroken panorama naar buiten. Het drempelloos doortrekken van de vloer en van het  plafond met ingewerkte willekeurig geplaatste moderne verlichting laten ‘binnen’ en ‘buiten’ in elkaar overvloeien.
Een in detail ontworpen barmeubel in zwart geplooid staal tussen de keuken en de tuinkamer geeft de uitbreiding een vrolijke toets en zorgt er mee voor dat de tuinkamer een aangename plek is om te vertoeven.
Een speelse bundel wit stalen kolommen draagt mee de doorschietende luifel met bewegende lamellen, die er op hun beurt voor zorgen dat een deel van het terras gebruikt kan worden bij regenweer.
Je bent steeds maar een stap verwijderd van het natuurlijk gezuiverde heldere water!

Publicaties

→ 'Kampleven' - info_steel n°43